
Verantwoording.
Lessenreeks
De lessenreeks omtrent de term respect is ontworpen voor de leerlingen van groep 6 tot en met groep 8. In deze drie lessen komen de volgende vakgebieden aan bod:
- Levensbeschouwing
- Beeldende vorming
- Drama
De leerlingen maken per les 1 opdracht. Dit betekent dat er in totaal 3 opdrachten zijn. Deze drie opdrachten sluiten op elkaar aan.
De volgende Tule SLO-doelen sluiten aan op de lessenreeks:
- Kerndoel 54 --> De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren (opdracht 2 en 3).
- Kerndoel 55 --> De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren (opdracht 3)
- Kerndoel 37 --> De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen. (Opdracht 3).
De volgende levensvraag sluit goed aan bij de lessenreeks over respect:
- Wat betekent respect voor mij?
De volgende basisvaardigheden van Jef de Schepper komen aan bod in de lessenreeks:
- Waarnemen
De leerlingen verzamelen informatie op het internet omtrent de betekenis van de term respect. Leerlingen van groep 8 zijn echte wereldverkenners, zij vinden het heerlijk om zelf op onderzoek te gaan. Om te zorgen dat zij niet alleen de feitjes op schrijven, koppelen zij in opdracht 1 de betekenis van de term aan hun eigen opvattingen en ervaringen. Dit schrijven zij vervolgens uit in een verslag. De leerlingen nemen informatie waar op betrouwbare internetsites (deze staan in de bronnen vermeld).
- Verbeelden
De leerlingen maken in opdracht 2 een tekening/ slogan/ symbool (TSS) waarin duidelijk wordt waarin zij respect belangrijk vinden. Een TSS van eenieder heeft andere betekenis. Deze TSS’s zijn gekoppeld aan hun persoonlijke opvattingen omtrent de term ‘respect’. In levensbeschouwing verstaan we onder TSS’s aspecten die verschillende betekenissen kunnen krijgen.
- Communiceren
In opdracht 2 zijn de leerlingen constant in contact met elkaar, zij zijn aan het communiceren. Hier overleggen zij wie wat gaat tekenen en hoe zij eventueel de vier tekeningen/ slogans/ in elkaar kunnen laten overlopen.
In opdracht 3 gaan de leerlingen door middel van een toneelstuk hun opvattingen omtrent respect overbrengen. Hierna geven de leerlingen elkaar feedback over het toneelstukje dat uitgevoerd is. Hier wordt communicatie ook bij betrokken.
De volgende levensbeschouwelijke domeinen sluiten goed aan bij de lessenreeks:
- Ik
De leerlingen onderzoeken wat respect precies voor hen inhoudt. Het heeft betrekking op het ik omdat ze hun eigen belevingen en ervaringen hieraan zullen koppelen.
- Andere mensen
In opdracht 2 en opdracht 3 denken de leerlingen goed na hoe zij hun eigen betekenis van de term respect duidelijk kunnen maken aan een buitenstaander, ander mens. Dit verwerken zij in een tekening /slogan en in een toneelstukje. De buitenstaander moet zo kunnen zien dat hij/zij direct weet wat respect voor de leerlingen betekent.
De volgende levensbeschouwelijke aspecten sluiten goed aan bij de lessenreeks:
Ervaringen
De leerlingen koppelen hun eigen ervaringen aan de betekenis van respect. Hierdoor ontstaat voor eenieder een persoonlijke betekenis.
- Opvattingen
De leerlingen koppelen hun eigen opvattingen aan de betekenis van respect. Hierdoor ontstaat voor eenieder een persoonlijke betekenis.
Andere mensen zullen andere opvattingen hebben wat respect precies voor hen betekent. Dit komt ook door verschillende ervaringen. Doordat de leerlingen door middel van een tekening/ slogan en een toneelstuk kenbaar zullen maken wat respect voor hen betekent, kan een opvatting van een buitenstaander misschien veranderd worden.
- Verbeelden
De leerlingen verbeelden zich in hoe zij d.m.v. een beeld duidelijk kunnen maken wat respect voor hen inhoudt. Dit doen zij door een TSS te maken.
Levensbeschouwelijke domeinen gekoppeld aan levensbeschouwelijke aspecten
Als we de domeinen koppelen aan de aspecten, zal het er zo uitzien in de matrix:

Beschrijving van de opdrachten en materialen
Opdracht 1 --> ga op onderzoek uit
In deze opdracht gaan de leerlingen op onderzoek uit. Zij zoeken op het internet naar de definitie van ‘respect’. Als zij de definitie hebben gevonden, schrijven de leerlingen een kort verslag. Dit schrijven zij op papier, want schrijven is blijven. In het verslag schrijven zij wat respect voor hen betekent. Hier koppelen zij persoonlijke ervaringen en opvattingen aan zodat het een persoonlijk verslag wordt.
In de informatiebronnen heb ik twee links toegevoegd die naar betrouwbare internetsites verwijzen. Hier kunnen de leerlingen op een betrouwbare wijze de definitie vinden.
Lesdoelen:
- De leerlingen hebben aan het einde van de les de definitie van respect verwoord in hun eigen woorden.
- De leerlingen hebben aan het einde van de les geschreven wat respect voor hun betekenen aan de hand van persoonlijke ervaringen en/ of opvattingen.
Noodzakelijke materialen:
- De webquest.
- Laptop/ IPad/ computer.
- Bronnen --> betrouwbare internetsites
- A4 lijntjespapier.
- Schrijfpotlood, gum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opdracht 2 --> overtuig een ander.
Maak groepen van 4.
In deze opdracht maken de leerlingen in groepen van 4 een poster. Deze poster bestaat uit vier vakken. Elke leerling maakt in zijn eigen vak een TSS (tekening/ slogan/ symbool). In de TSS moet duidelijk worden wat respect voor de leerling betekent, hier wordt een persoonlijke ervaring/ opvatting aan gekoppeld. Kerndoel 54 past hier goed bij: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren
De poster kan ook worden gemaakt uit vier afhankelijke tekeningen op A4 papier. Deze vier tekeningen kan worden samengevoegd als 1 poster.
De poster zorgt ervoor dat een buitenstaander direct kan zien wordt wat respect voor de leerling(en) betekent. Hierbij kan de opvattingen/ ervaringen van de buitenstaander beïnvloed worden.
In de informatiebronnen kunt u een voorbeeld vinden van een tekening waarin duidelijk wordt wat respect voor iemand betekent.
Lesdoelen:
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen hun persoonlijke kijk op respect verbeeld in een tekening/ slogan/ symbool.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen de tekeningen/ slogans en symbolen samengevoegd in een poster.
Noodzakelijke materialen:
- De webquest.
- Leeg A3 papier en/ of A4 papier.
- Schrijfpotloden..
- Kleurpotloden.
- Stiften.
- Linialen.
- Gummen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opdracht 3 --> Het toneelstuk.
Dezelfde groepen van de vorige opdrachten gelden ook voor deze opdracht.
In deze laatste opdracht maken de leerlingen een toneelstuk van maximaal 5 minuten. Zij werken hun persoonlijke betekenis voor de term respect uit in een toneelstuk. Hier mogen de leerlingen gebruik maken van hun poster en van hun verslag. Deze twee persoonlijke opdrachten kunnen gebruikt worden als referentiepunt.
De leerlingen kijken op een gewenste manier naar de toneelstukken. Indien nodig, kunt u de leerlingen eventueel op dit gewenst gedrag attenderen. Hier past Kerndoel 37 goed bij: De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.
Na afloop van de stukken geeft elk groepje een tip en een top aan een ander groepje. Hier past kerndoel 55 goed bij: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
In de informatiebronnen kunt u een film vinden waarin professionele acteurs tips geven over acteren.
Lesdoelen:
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen geleerd om hun persoonlijke betekenis van de term respect te uiten in een toneelstuk van maximaal 5 minuten.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen geleerd om het persoonlijk verslag omtrent de term respect en poster te gebruiken als referentiepunt voor het toneelstuk.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen geleerd om op een gewenste manier te kijken en naar de toneelstukken.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen geleerd om op een gewenste manier feedback te geven de andere groepjes.
Noodzakelijke materialen:
- Persoonlijk verslag (opdracht 1).
- Poster (opdracht 2).
- Eventueel een script.
Toelichting beoordelingsformulier
In het kopje beoordelingsformulier kunt u het beoordelingsformulier vinden. Hier kunt u de leerlingen per opdracht beoordelen.
In de opdrachten heb ik verwezen naar dit formulier zodat de leerlingen kunnen zien wat de eisen zijn en waar zij rekening mee moeten houden. Dit zou u eventueel ook mondeling kunnen toelichten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb